https-website

Mijn website wordt gezien als onveilig door Google, wat nu?

HTTP Onveilige websiteAls je een website hebt die persoonsgegevens verwerkt, door bijvoorbeeld een formulier, wordt je min of meer verplicht om je website te beveiligen. Om je website te beveiligen heb je een zogeheten SSL certificaat nodig die er voor zorgt dat de informatie die over de website verstuurd wordt versleuteld wordt.

HTTPS, SSL of Beveiligde website

Een beveiligde website herken je door het groene slotje voor de URL in de adresbalk en aan de aanduiding HTTPS in de URL. Vanaf oktober 2017 gaat Google aangeven wanneer je website niet veilig is en wanneer je website niet over een SSL certificaat beschikt. Wat is nou het verschil en hoe kan ik mijn website veilig maken? In ons artikel gaan we dit uitgebreid vertellen:

Verschil tussen HTTP & HTTPS

Zowel http als https zijn manieren om gegevens naar het internet te versturen. Het verschil tussen de twee zit hem in de s, die staat namelijk voor ‘secure’. HTTPS staat dan ook voor ‘Hyper Text Transfer Protocol Secure’. Google geeft een groen slotje weer voor de url wanneer de website HTTPS is en dus een beveiligde website is.

Bij een http website kunnen de gegevens die verzonden worden via het internet, onderschept worden. Bij een HTTPS website zijn deze gegevens versleuteld en kunnen de gegevens dus niet worden onderschept.

Http websites zullen worden aangegeven als onveilige websites.

Ik heb een HTTP website, wat nu?

De verandering zal in oktober 2017 gaan plaatsvinden. Dit betekend dat er op dit moment nog tijd is om een SSL-certificaat voor jouw website te regelen. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat je website veilig is.

Het is van belang om in Google Search Console je HTTPS website aan te melden. De HTTP website moet komen te vervallen omdat Google anders je website als onveilig blijft zien.

Update 2017-09-11: Er is geen reden meer om je website zonder SSL-certificaat te laten draaien. Je kan nu via de gratis dienst letsencrypt.org elke website voorzien van een SSL-certificaat.

Belangrijk voor SEO?

Zorg dat de “oude” HTTP versie van je website niet meer benaderbaar is voor bezoekers en redirect (301) de HTTP versie naar HTTPS. Dit zorgt er ook voor dat Google sneller de veilige versie zal indexeren.

Veiligheid is een belangrijke factor voor in de Google Ranking. Websites die voorzien zijn van HTTPS krijgen daarom ook een hogere ranking in de zoekmachines van Google. Een onveilige website zal dus leiden tot minder bezoekers en minder conversies. Dat wil je natuurlijk niet!

Checklist

  1. SSL certificaat aanvragen
  2. Installeren op je website
  3. Website instellingen aanpassen, zodat HTTPS de standaard is
  4. 301 Redirect instellen, zodat Google en bezoekers die HTTP invullen automatisch naar HTTPS gaan
  5. Google Analytics aanpassen (Property en Weergave instellingen)
  6. HTTPS versie in Google Search Console registreren en koppelen met Google Analytics

Meer weten over HTTPS of hoe je een SSL-certificaat kan installeren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *